top of page

Kinek való a senior jóga?

Updated: May 14, 2023

Senior jógaóráimon elsősorban az idősebb korosztály képviselőit várom egy kis közös testmozgásra. Ezen óratípust a klasszikus hathajóga ászanáiból állítom össze, kifejezetten a szépkorúak igényeire és képességeire módosítva. Különös figyelmet fordítok az erőnlét megőrzésére, a rugalmasság és az egyensúly fejlesztésére és a mobilitás javítására. Az órákon való részvétel semmilyen előképzettséget nem igényel, a gyakorlatok kímélőek és bárki számára könnyen kivitelezhetőek, jótékony hatásai azonban már rövid idő alatt is megfigyelhetőek. Íme néhány pozitív változás, mely a rendszeres jógagyakorlással elérhető:


1. Rugalmasság

A rendszeres jógagyakorlás fokozza az idős korban elmerevedő izmok és

ízületek rugalmasságát, ezzel hozzájárulhat a különböző sérülések, ficamok elkerüléséhez.


2. Erősítés

Az ászanák és a légzéstechnikák rendszeres gyakorlása segít megerősíteni a testet, és lassítani a szépkorúak izomveszését. Az izmok fejlesztése hozzásegíti az egyedül élő idős embereket önállóságuk minél további megőrzéséhez.

3. Stresszcsökkentés

Minden senior jóga órán végzünk légzőgyakorlatokat és a gyakorlást óravégi relaxációval zárjuk. Ezek a technikák nyugtató hatásuk révén segítenek a mentális egészség javításában, és az érzelmi stabilitás megteremtésében.


4. Immunrendszer erősítése

Az senior jóga órákon gyakorolt ászanák és a légzőgyakorlatok javítják a vérkeringést és az oxigénellátást, amelyek kulcsfontosságúak az egészség fenntartásához.


5. Fokozott vitalitás

A jógagyakorlás segít fokozni a vitalitást és az életerőt. A jógapózok és a légzéstechnikák gyakorlása elősegítik a testben lévő energiák felszabadítását és áramlását, amelyek segítenek a test és az elme közötti harmónia megteremtésében.


6. Alacsonyabb vérnyomás

Az ászanák rendszeres gyakorlása csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A légzéstechnikák és a meditáció segítik a szervezet relaxációját és hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez. Vannak azonban a vérnyomást emelő jógapózok is, ezért mindig fontos követni a jógaoktató iránymutatásait.


7. Jobb alvás

Önmagában a fizikai aktivitás is sokat tehet a pihentető alvásért, azonban a légzőgyakorlatok és a relaxáció rendszeres gyakorlása különösen jótékony hatással van az álmatlanság és az alvászavarok enyhítésére.


8. Szellemi éberség

A senior jóga rendszeres gyakorlása, a fokozott koncentráció, különösen jó hatással van a mentális fókusz és a figyelem megteremtésére, és ezáltal segíti az elme tisztább és élesebb működését.


9. Pozitív gondolkodás

A jóga rendszeres gyakorlása, az órákon elért, kézzel fogható sikerek nagyban fejlesztik a pozitív gondolkodást. Az ászanák és a meditáció segíthetnek abban, hogy a jógázók jobban megértsék az életüket, és könnyebben kezeljék az élet mindennapi kihívásait.


10. Lassabb öregedés

A jógagyakorlatok és a légzéstechnikák segíthetnek lecsendesíteni az elmét, megszabadulni a feszültségtől, a felesleges aggódástól és a stressztől, amely a korai öregedés egyik legfontosabb okozója lehet.


11. Jobb emésztés

Számtalan jógapóz kifejezetten a hasi szervek és a bélrendszer munkájának élénkítését szolgálja, ezáltal serkenthetik a test méregtelenítését, és segíthetnek

megszabadulni az emésztési problémáktól.


12. Társas kapcsolatok

A senior jóga gyakorlók rendszeres gyakorlása lehetőséget ad a társas kapcsolatok építésére is. A jógagyakorlások általában csoportosan történnek, és a résztvevők új ismeretséget kötnek, amelyek javíthatják az életminőségüket.

21 views0 comments

コメント


bottom of page