top of page

Mítoszok és valóság: jóga & nordic walking a nyerő páros

Hamarosan véget ér a nyár, az iskolákban is becsengetnek és bár a naptár szeptember elejét mutat, számomra mégis van ennek az időszaknak egy amolyan évkezdés hangulata. Nyáron kicsit ellustulunk, jókat fagyizunk, éjszakába nyúlóan grillezünk és fröccsözgetünk a barátokkal, ezért sajnos előfordul, hogy ősz kezdetére felszalad pár kiló is a nyári barnaság alá. De a szabadság végeztével visszatér minden a szokott rendbe és ilyenkor, legalábbis én, mindig belefogok valami kis életmódváltásba, odafigyelek az étkezésre és jobban beillesztem a sportot is a napirendembe. Sokan kezdenek ilyenkor nézelődni a környezetükben, hogy mi is lenne a számukra megfelelő mozgásforma? Szerencsére nekem erre nincs gondom, hiszen jógaoktatóként és nordic-walking edzőként megtaláltam a számomra tökéletes mozgásformákat.


Gyakran mondom, amikor a sportolási szokásokról beszélgetünk, hogy a két legfélreértettebb sportba sikerült beleszeretnem. A jóga sokak fejében valami szektaszerű dolog, míg mások leírják a sportértékét, hiszen csak fekszünk és lélegzünk. A nordic meg, többek szerint, főleg az osztrák nyugdíjasok sportja, ami nem áll másból, mint kényelmes poroszkálásból, miközben jókat beszélgetünk, recepteket cserélgetünk és két bottal kapirgálunk.

Nos, akkor tegyük egy picit rendbe ennek a két mozgásformának a mibenlétét:


Kezdjük a jógával:

Tény, hogy a jóga évezredes hagyományokra tekint vissza és mély vallási, lelki, szellemi, érzelmi, mentális és fizikális vetülete is van, de ez nem azt jelenti, hogy a jógaórákon hittérítés folyik, hogy mindenkinek, aki jógázik vegává kell válni, Krisnásnak kell lenni...stb. A jógában pont az a csodálatos, hogy mindenkinek azt adja, amire szüksége van. Ha arra van szükséged követheted a jógikus életmód iránymutatásait - pl. az Ahimsza elvét, mely szerint nem ártunk semmilyen élőlénynek, ezért nem eszünk húst - de adhat szuper élményt a jóga akkor is, ha csirkepörkölt volt az ebéded. Ha úgy érzed túl nagy a pörgés körülötted, bedarálnak a napi teendők és szükséged van egy kis elmélyülésre, lecsendesedésre, befelé figyelésre – akkor is jó választás a jóga. A légzőgyakorlatok és a relaxáció segítségével lelassulva, kisimultan induhatsz haza a jógaórák végén. Jó szívvel ajánlom a jógát futóknak és konditermezőknek is, mert gyakran a nyújtásra szánt idő az, amit megspórolunk egy-egy edzés végén, így számukra is jótékony hatású a jóga, ha szeretnének regenerálódni és sérülésmentesen fejlődni. És ha szeretnéd a testedet formálni, mobilissá, rugalmassá, hajlékonnyá, karcsúbbá és izmosabbá tenni, akkor szintén jó választás lehet a jóga, hiszen számos ászana helyes kivitelezése és kitartása bizony komoly izommunkát igényel. Gyakran látom, ahogy “izomtibik” keze-lába remeg a jógaórán, mert annyira más izmokat dolgoztatunk meg. Így annak is jó szívvel ajánlom a jógát, aki csak egy kíméletes, ugrálástól, koreográfiáktól és dübörgő zenétől mentes erősítő mozgásra vágyik.


És akkor a nordic walking mítosz:

Az a mozgás, amit többnyire az erdőkben látunk, leggyakrabban sajnos közelében sincs a nordic walkingnak! Komoly erőfeszítés számomra, hogy néha ne menjek oda egy-egy kirándulóhoz, hogy megmutassam mi is lenne az a mozdulat, ami hasznos, hatékony és egészséges lenne a számára. ( de persze soha nem teszek ilyet ) Most nem is mennék bele a részletekbe, hiszen ez nem egy tanfolyam, de tény, hogy a botokkal gyakorlók nagy része nem helyesen használja azokat. A jól megtanult nordic walking technika alkalmazásával, már az alaptanfolyamon is megtapasztalják a résztvevők, hogy a nordicozás bizony komoly kardio edzés. Sikerült már néhány sportembert meglepnünk egy-egy edzésen azzal, hogy mire felérünk a hegytetőre, gyökeresen megváltozik a véleménye erről a sportról. A helyesen végzett mozgás bizonyítottan megdolgoztatja az izmok 90%-át, ugyanakkor kíméli az ízületeket, ezért jó alternatívája lehet pl.a futásnak, ha valakinek fáj a térd, csípő vagy bokaízülete, vagy esetleg nagyobb túlsúllyal küzd. A rendszeres edzés során a tempó fokozásával és az emelkedők beiktatásával hatékonyan égethetünk zsírt, növelhetjük az erőnlétet, a tüdőkapacitást és céljaink szerint izmosodhatunk és fogyhatunk. És akkor még nem beszéltem az erdőben végzett mozgás lélekemelő, megnyugtató, szemet-lelket gyönyörködtető hatásáról, a természet szépségéről, az évszakok csodás váltakozásáról, az erdő-mező mindig új és újabb arcáról, a fák suhogásáról, a madarak csiripeléséről, az esőáztatta föld illatáról......


Mindkét sport nagy előnye, hogy bárki számára végezhető, kortól és erőnléttől függetlenül. Ahogy van erőteljesebb hatha és flow jóga, úgy van idősebbeknek ideális senior jóga is, és a nordic walking is széles skálán mozog a kímélő/seniortól az akár 50-100 km-es teljesítménytúrára felkészítő erőnléti edzésig. Mind a két mozgásforma végezhető, a helyes kivitelezés megtanulása után, igény szerint egyedül, vagy csoportos keretek között is.

34 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page