top of page

Várandósan is mozoghatsz - Kismamajógával!

Updated: May 14, 2023

A jóga az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé vált a kismamák körében. Az egyik legfontosabb ok az, hogy megnyugtatja az idegrendszert, segít csökkenteni a stresszt és növeli a testi-lelki egyensúlyt, ami különösen fontos a terhesség alatt. De miért jó konkrétan a kismamáknak a jóga?


1. Súlygyarapodás keretek között.


Az első és talán legfontosabb ok, hogy a jóga segít fenntartani az egészséges testsúlyt, ami nem csupán a kismamák külső megjelenésében fontos tényező ( bár tudjuk, hogy a várandósok lelki egyensúlyának egyik fontos alappillére, hogy jól érezzék magukat a bőrükben )hanem komoly egészségügyi szempontjai is vannak, hiszen a túlzott súlygyarapodás komoly ízületi, szív,-és keringési, légzési és emésztőrendszeri kockázatot is jelent a várandós nő számára.

A terhesség alatt az anya teste jelentősen változik, a hetek előrehaladtával egyre nagyobb terhelést kapnak az ízületek, szalagok és a teljes gerincoszlop. Várandósan nem ajánlottak a nagy rázkódással, ugrálással járó sportok, ezért különösen alakalmas a jóga arra, hogy a kismamák teljes testét biztonságosan átmozgassa. A jóga gyakorlása erősíti a test összes izmát, rugalmassá teszi az ízületeket segít a helyes testtartás kialakításában, csökkenti a derék-, váll,- és hátfájdalmakat. Emellett a jóga által végzett célzott, ugyanakkor mérsékelt testmozgás segít megőrizni az egészséges testsúlyt.

A jóga segíti a terhesség alatti stressz kezelését is. A kismamákat sok stressz éri a terhesség ideje alatt, aggódnak a babáért, tartanak a szüléstől... Ez az állapot pedig nemcsak az anya, hanem a magzat számára is káros lehet. A jóga meditációs és légzőgyakorlatai segítenek a feszültségek kezelésében, és megtanítják a várandós nőt megőrizni, vagy mihamarabb visszanyerni a nyugalmát.


2. Segíthet az optimális vérnyomást fenntartásában.


A várandósság alatt a folyamatosan növekvő méh és a baba, az anya testének több szervét is nyomja, ami a kismama vérnyomásának emelkedéséhez vezethet. A jóga gyakorlatai segítenek a vérnyomás szabályozásában is, ami különösen fontos a terhesség későbbi szakaszában. Vannak azonban kifejezetten a vérnyomást emelő ászanák is, ezért mindig fontos a jógaoktató utasításainak betartása.


3. A kismamajóga segíti a légzést és a keringési rendszert.


A jógagyakorlás segít a tüdőnek több oxigént felvenni, és javítja a szív és a keringési rendszer működésének hatékonyságát is. Ez az anya és a baba szempontjából is fontos, mivel a tartós oxigénhiány káros hatással lehet a baba és a mama egészségére is.


4. A kismamajóga segít megőrizni a rugalmas izmokat, ízületeket és szalagokat.


A terhesség alatt a női test jelentősen változik, és az izmok, ízületek és szalagok nagyobb nyomásnak vannak kitéve. A jóga által végzett nyújtó és erősítő gyakorlatok segítenek megőrizni a rugalmasságot és az erőt, ezáltal csökkentik a sérülések kockázatát és a fokozott terhelés által megjelenő fájdalmak kialakulását.


5. A kismamajóga segít javítani az alvásminőséget.


A várandósságot gyakran kísérik alvászavarok, azonban az anyuka pihentető alvásának hiánya káros lehet mind önmaga, mind a magzat számára. A jóga segíti az édesanyát abban, hogy megnyugodjon és ellazuljon. A légzőgyakorlatok segítenek az elme lecsendesítéséban, az aggodalmak elűzésében, ezáltal hozzájárulva az alvásminőség javításához és a terhességi alvászavarok enyhítéséhez.


6. A kismamajóga segíti a szülés előkészítését.


A rendszeresen végzett jógagyakorlatok segítenek a medence és a csípőkörnyék rugalmasságának növelésében, ami nagyban támogatja a szülési folyamatot. Emellett a jóga meditációs és légzőgyakorlatai segítenek az anyának a szülésre való mentális és érzelmi felkészülésben, a koncentráció növelésében, a fájdalom csökkentésében és a nehéz pillanatokon való átlendülésben.


Végül, de nem utolsó sorban, a jóga támogatja a frissen szült anyukát a gyermekágyas időszakban is. Az ászanák biztonságosan segítenek visszanyerni az erőt és az energiát a szülés után, javítják a testtartást és hozzájárulnak a mielőbbi regenerálódáshoz és a várandósság előtti állapot visszanyeréséhez.


Összességében, a jóga nagyon hasznos lehet a kismamáknak a terhesség alatt és után is. Segít fenntartani az egészséges testsúlyt, hozzájárul a megfelelő testtudat kialakításához, erősíti a baba és a mama kötődését, megtanítja a várandós nőt befelé figyelni, csökkenti a stresszt, segít megőrizni az optimális vérnyomást, javítja a légzést és a keringést, megtartja a rugalmas izmokat, ízületeket és szalagokat, javítja az alvásminőséget, előkészíti az anyát a szülésre, és segít a gyermekágyas időszakban is. Érdemes tehát kipróbálni a jóga gyakorlatait a terhesség alatt és után, hogy az anya és a baba is egészségesen és boldogan élje át ezt az időszakot.

6 views0 comments

Comments


bottom of page